15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Druželjubiva » Askine drugarice » Ishrana poslovnih ljudi: Uzimajte namirnice koje hrane mozak i podstiču ko...
Hrana na poslu

Foto:Profimedia

Ishrana poslovnih ljudi: Uzimajte namirnice koje hrane mozak i podstiču koncentraciju

Aska logo
Aska
20. oktobar 2017. 13:18
Verica Đokić, nutricionista integrativne medicine, zna način kako da se ne ugojimo ukoliko naš posao zahteva osam sati sedenja u kancelariji.
PODELI
F
T
G
P

Kada sedimo duže od četiri časa, ceo naš organizam trpi: javljaju se probemi sa kostima, venama, respiratornim organima… Povećava se rizik od dijabeta, srčanih oboljenja, psihičkih smetnji, ništa bolje ne prolazi ni naš METABOLIZAM. U nedostatku kiseonika i sagorevanja koje izostaje ukoliko nismo fizički aktivni (i uz to se neadekvatno hranimo), dobijamo osiromašene enzime, otežanu apsorpciju hranjivih materija i usporen opšti metabolizam.

PRILIKOM DUGOG I UČESTALOG SEDENJA SVI METABOLIČKI PROCESI U TELU SE USPORAVAJU ZA 50 odsto.

Ključni enzimi koje potpomažu sagorevanje kalorija masti, prestaju da se izlučuju nakon nekoliko sati sedenja.

Isto tako, višak šećera koji smo uneli nepravilnom ishranom, a nismo sagoreli fizičkim angažovanjem, ostaju u krvi i telu doprinoseći oboljenjima i višku telesne mase.

Ukoliko ovakav način života potraje, možemo trajno narušiti svoje zdravlje, ubrzati procese starenja i postati gojazni.

Hrana na poslu

Foto: Profimedia

ISHRANA OSOBE KOJA RADNO VREME PROVODI U SEDALNOM POLOŽAJU TREBA DA PLASIRA VRSTU ENERGIJE KOJA SE TROŠI PRILIKOM UMNOG RADA, KOJA HRANI MOZAK, PODSTIČE KONCENTRACIJU, MEMORIJU, ODRŽAVA NAS BUDNIM I VEDRIM.

To je energija koju dobijamo iz ugljenih hidrata – glicida: žitarica, voća, povrća, suvog voća, koštunjavih plodova, biljnog mleka, meda…

Varenje ovakve hrane počinje već u ustima. U toku samog akta žvakanja, kroz pljuvačne žlezde oslobađa se prva porcija čiste energije koja hrani mozak i podupire mentalni napor. Takođe, pošto se već u ustima obavi 30 odsto razlaganja, organi za varenje su manje opterećeni, nema težine, tromosti…

Druga porcija energije se postepeno i ravnomerno oslobađa u toku daljeg varenja. Tako dobijamo stabilnu energiju koja nas ravnomerno napaja radnim elanom i dobrim raspoloženjem.

MOZAK IMA STALNU POTREBU ZA GLIKOZOM I KISEONIKOM. TO TREBA DA MU OBEZBEDIMO. TO JE SUŠTINA.

Za zaposlenu kategoriju stanovništva neizmerno je važan unos vitamina i minerala. Pored toga što oni ulaze u sastav enzima i pospešuju varenje čak i ako sedimo, imaju i druge uloge. Na primer, onemogućavaju zadržavanja tečnosti, štite oči i kožu od prekomernog zračenja, i doprinose jakom skeletu i zubima. Dakle, vitamine koje naročito treba uključiti su C, PP, B3, E, betakaroten,…

Neophodno je uneti i malu količinu dobrih esencijalnih masti iz lana, oraha, badema, lososa, maslinovog ulja, soje, pšeničnih klica… Osim što povećavaju mentalnu energiju, one utiču i na smanjenje holesterola.

DA BI BILO KOJI OBROK DOPRINEO NAŠEM ZDRAVLJU, VAŽNO JE DA JEDEMO U POZITIVNOJ ATMOSFERI. KADA SMO VEDRI I SMIRENI NAŠI ENZIMI SU NAJEFIKASNIJI I HRANA VIŠE PRIJA I GENERALNO NA NAS BOLJE DELUJE. Čak i ako na poslu nije svaki dan baš takav, jesti u društvu je lep zdravstveni princip i srdačna kolegijalna navika. Ako li tome pridodamo i malo sporta u slobodno vreme uspećemo da prevaziđemo izazove savremenog doba i ostanemo vitalni i zdravi.

Više o integrativnom nutricionizmu i onome čime se Verica bavi, čitajte OVDE.

Uspešno ste se prijavili

Askine drugarice, Druželjubiva, Skorašnji članci
Hrana na poslu, Integrativni nutricionizam, Verica Đokić

Izvor:Verica Đokić, nutricionista integrativne medicine

Iz ugla žena: Zašto ćutimo o novcu?
Nisu samo za muškarce: Zvezde su lude za tregerima!
8. jul 2025.portal_admin

Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina

8. jul 2025.portal_admin

Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

8. jul 2025.portal_admin
Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina
8. jul 2025.portal_admin
Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube