15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Idealan napitak za zimske dane: Isprobajte neki od neobičnih recepata za t...
Topla čokolada

Foto:Profimedia

Idealan napitak za zimske dane: Isprobajte neki od neobičnih recepata za toplu čokoladu

Aska logo
Aska
13. decembar 2017. 11:33
Topla čokolada je jedno od omiljenih pića u mnogim zemljama.
PODELI
F
T
G
P

Različiti ukusi se slažu odlično sa čokoladom od blagih do ljutih, a opčinjenost kombinacijom čokolade sa čilijem i vanilom i dalje traje.

Čokolada znatno varira u ukusu i masti u zavisnosti od vrste proizvodnje i sastojaka – da li se piće pravi od čokoladne table, kakao praha ili instant kakaa. Originalne varijante se i danas pripremaju po uzoru na Maje i Asteke, stanovnike domovine čokoladnog napitka: u Meksiku se cela pečena zrna kakaoa melju na kamenu dok se ne dobije pelat. Dalje se  masa muti sa vodom dok se ne napravi pena i dodatno začinjava cimetom i bademima. Ovaj napitak se služi najčešće uz meksičku tortu (Pan Dulce). Na Jamajci “čokoladni čaj” se priprema od čokoladnih kugli od pečenog zrna kakaoa i vode.

Ukusi ove vrste su donekle nepoznati Evropljanima. U Evropi su razvijene drugačije vrste tople čokolade, koja su u Evropu doneli Španci u 17. veku, kada je postala skupo moderno piće za plemstvo. Topla čokolada je od tada doživela mnoge kreativne promene, engleski običaj pripreme čokolade je po prvi put vodu zamenio sa mlekom. U Španiji su ljuti začini zamenjeni sa blažim začinima poput cimeta i vanile. U Italiji su eksperimentisali sa korom limuna i cvetom jasmina.

Topla čokolada

Foto: Profimedia

Dodaci toploj čokoladi

Topla čokolada dobija dodatni podsticaj ako je začinjena alkoholom. Jedan od najpopularnijih dodataka tople čokolade je rum, ali dodaju se i rakija, viski, votka, amareto, anis ili liker od kafe. U Americi topla čokolada je veoma slatko piće i najčešće se pravi od instant praha sa vodom ili mlekom i ukrašava se šlagom i marshmallovs – penastim slatkišom. Kako bi čokoladu učinili posebno bogatom i gustom, u mnogim zemljama se dodaju nove sastojke: u austrijsku čokoladu napravljenu na bečki način dodaje se žumance, italijanska ciocolatto caldo je napravljena sa velikom količinom obične čokolade i ekstra dodatkom kakaoa, a u španskoj čokoladi  caliente koristi se skrob kako bi se povećala gustina.

Savet:
Pravilo za sva čokoladna pića je uvek: samo zagrejati ali nikada kuvati, jer se u suprotnom kakao ukus gubi.

Topla čokolada

Foto: Profimedia

Recept za toplu čokoladu

Sastojci za dve šolje tople čokolade
• 3 šolje punomasnog mleka
• 100gr poluslatke čokolade, iseckane na komadiće

Pustiti mleko da provri. Stavite usitnjenu čokoladu u blender i preko nje sipajte vruće mleko. Pustite da odstoji 10 do 15 sekundi, tako da čokolada počne da se topi, a zatim stavite poklopac i preko njega savijenu krpu, a zatim mešajte sve dok se u potpunosti ne sjedine mleko i čokolada, i dok se ne pojavi pena, oko 30 sekundi. Sipajte u dve šolje i poslužite sa domaćim keksićima.
Ako ne želite da čokolada bude sa penom, zagrejte mleko u šerpici dok ne počne da ključa. Sklonite sa toplote, dodajte čokoladu, i mešajte dok se ne rastopi.

Topla čokolada sa đumbirom i cimetom
Đumbir daje dodatnu oštrinu ovom napitku.
Pre zagrevanja, u mleko dodajte 3/4 kašičice cimeta i 1/2 kašičice đumbira

Topla čokolada sa nanom
Sveža nana daje čist i osvežavajući ukus. Dodati 6 do 8 listova nane u zagrejano mleka i pustiti da odstoji 10 minuta. Podgrejati mleko i izvaditi listove nane (procediti). U mleko dodati iseckanu čokoladu. Ukrasite svaku šolju sa par listova nane.

Sa kafom 

Potrebno vam je 1/2 šolje mleka, pola šolje čoko mrvica, 1/4 kašičice cimeta, 1 kašičica instant kafe. Postupak isti za sve čokolade.

Topla čokolada

Foto: Profimedia

Ukus Meksika 

Potrebno: 1 šolja mleka, 1/4 kašičice cimeta, 100gr tamne čokolade, malo ljute papričice u prahu

Sa pomorandžom

1 šolja mleka, 50gr crne čokolade, 1/2 kašičice rendane kore narandže, 1/2 kašičice šećera

Uživajte u ovom toplom napitku!

Pročitaj još:

Ukusno i osvežavajuće: Smućkajte sebi savršen frape!

San svake žene: Ona je roze, ukusna i ima malo kalorija!

Samo za prave ljubitelje čokolade: Da li ste probali Lava kolač?

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Napitak, Recepti, Topla čokolada

Izvor:hranapiceprice

Astro pravdoljupci: Oni se celog života bore za istinu!
Povratak u prošlost: Ovako su naši pevači izgledali na svom prvom nastupu
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube