Različiti ukusi se slažu odlično sa čokoladom od blagih do ljutih, a opčinjenost kombinacijom čokolade sa čilijem i vanilom i dalje traje.
Čokolada znatno varira u ukusu i masti u zavisnosti od vrste proizvodnje i sastojaka – da li se piće pravi od čokoladne table, kakao praha ili instant kakaa. Originalne varijante se i danas pripremaju po uzoru na Maje i Asteke, stanovnike domovine čokoladnog napitka: u Meksiku se cela pečena zrna kakaoa melju na kamenu dok se ne dobije pelat. Dalje se masa muti sa vodom dok se ne napravi pena i dodatno začinjava cimetom i bademima. Ovaj napitak se služi najčešće uz meksičku tortu (Pan Dulce). Na Jamajci “čokoladni čaj” se priprema od čokoladnih kugli od pečenog zrna kakaoa i vode.
Ukusi ove vrste su donekle nepoznati Evropljanima. U Evropi su razvijene drugačije vrste tople čokolade, koja su u Evropu doneli Španci u 17. veku, kada je postala skupo moderno piće za plemstvo. Topla čokolada je od tada doživela mnoge kreativne promene, engleski običaj pripreme čokolade je po prvi put vodu zamenio sa mlekom. U Španiji su ljuti začini zamenjeni sa blažim začinima poput cimeta i vanile. U Italiji su eksperimentisali sa korom limuna i cvetom jasmina.

Foto: Profimedia
Dodaci toploj čokoladi
Topla čokolada dobija dodatni podsticaj ako je začinjena alkoholom. Jedan od najpopularnijih dodataka tople čokolade je rum, ali dodaju se i rakija, viski, votka, amareto, anis ili liker od kafe. U Americi topla čokolada je veoma slatko piće i najčešće se pravi od instant praha sa vodom ili mlekom i ukrašava se šlagom i marshmallovs – penastim slatkišom. Kako bi čokoladu učinili posebno bogatom i gustom, u mnogim zemljama se dodaju nove sastojke: u austrijsku čokoladu napravljenu na bečki način dodaje se žumance, italijanska ciocolatto caldo je napravljena sa velikom količinom obične čokolade i ekstra dodatkom kakaoa, a u španskoj čokoladi caliente koristi se skrob kako bi se povećala gustina.
Savet:
Pravilo za sva čokoladna pića je uvek: samo zagrejati ali nikada kuvati, jer se u suprotnom kakao ukus gubi.

Foto: Profimedia
Recept za toplu čokoladu
Sastojci za dve šolje tople čokolade
• 3 šolje punomasnog mleka
• 100gr poluslatke čokolade, iseckane na komadiće
Pustiti mleko da provri. Stavite usitnjenu čokoladu u blender i preko nje sipajte vruće mleko. Pustite da odstoji 10 do 15 sekundi, tako da čokolada počne da se topi, a zatim stavite poklopac i preko njega savijenu krpu, a zatim mešajte sve dok se u potpunosti ne sjedine mleko i čokolada, i dok se ne pojavi pena, oko 30 sekundi. Sipajte u dve šolje i poslužite sa domaćim keksićima.
Ako ne želite da čokolada bude sa penom, zagrejte mleko u šerpici dok ne počne da ključa. Sklonite sa toplote, dodajte čokoladu, i mešajte dok se ne rastopi.
Topla čokolada sa đumbirom i cimetom
Đumbir daje dodatnu oštrinu ovom napitku.
Pre zagrevanja, u mleko dodajte 3/4 kašičice cimeta i 1/2 kašičice đumbira
Topla čokolada sa nanom
Sveža nana daje čist i osvežavajući ukus. Dodati 6 do 8 listova nane u zagrejano mleka i pustiti da odstoji 10 minuta. Podgrejati mleko i izvaditi listove nane (procediti). U mleko dodati iseckanu čokoladu. Ukrasite svaku šolju sa par listova nane.
Sa kafom
Potrebno vam je 1/2 šolje mleka, pola šolje čoko mrvica, 1/4 kašičice cimeta, 1 kašičica instant kafe. Postupak isti za sve čokolade.

Foto: Profimedia
Ukus Meksika
Potrebno: 1 šolja mleka, 1/4 kašičice cimeta, 100gr tamne čokolade, malo ljute papričice u prahu
Sa pomorandžom
1 šolja mleka, 50gr crne čokolade, 1/2 kašičice rendane kore narandže, 1/2 kašičice šećera
Uživajte u ovom toplom napitku!
Pročitaj još:
Samo za prave ljubitelje čokolade: Da li ste probali Lava kolač?
Uspešno ste se prijavili
Izvor:hranapiceprice