15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Fondu, obrok od sira i starog hleba koji je brzo postao omiljena hrana šir...
Fondu

Foto:Profimedia

Fondu, obrok od sira i starog hleba koji je brzo postao omiljena hrana širom sveta

Aska logo
Aska
28. mart 2018. 10:41
Fondu je nastao tokom 18. veka u Švajcarskoj. Pošto su porodice imale ograničen pristup svežoj hrani u zimskom periodu, nađen je način da se iskoriste stari sir i hleb.
PODELI
F
T
G
P

Sir je zagrevan sa vinom, belim lukom i aromatičnim biljkama, a zatim bi se stari hleb umakao u ukusnu mešavinu. Tako je fondu postao švajcarska zimska tradicija.

Fondu se originalno pravi od dve vrste sira – Gruyères i Vacherin. Gruyère je jedan od najpoznatijih sireva od kravljeg mleka. Takođe od kravljeg mleka, Vacherin je sir sa kiselo – kremastim ukusom.  Tradicionalno, ova dva sira se rendaju i tope zajedno sa belim lukom, belim vinom i dodatkom brendija “kirsch”. Dobijena mešavina se služi u posudi koja se zove “caquelon” – posuda koja je postavljena iznad gorionika, kako bi se osiguralo da se mešavina u kontinuitetu topi i krčka. Za jelo se koriste duge viljuške sa kojim se hleb umače u sir.  Ovo jelo se uglavnom jede u većem društvu, i svi jedu iz iste posude.

Reč fondu potiče od francuske reči „Fondre“,  što znači „topiti se“ i koristi se kao referenca za različite vrste fondua:  sa mesom, piletinom, morskim plodovima i čokoladom.

Francuska – fondu sa mesom

Fondu sa mesom je nastao u srednjem veku, u francuskom regionu Burgundije, gde su radnici morali ceo dan da provedu u vinogradima, i nisu mogli da odlaze kući na ručak. Tako je došlo do ideje da se u lonac sa ključalim uljem spuštaju komadi mesa. Ova vrsta fondua je ime dobila upravo po radnicima iz Burgundije: “fondue Bourguignonne”.

Fondu

Foto: Profimedia

Kina – fondu sa supom

Laganija verzija od fondua sa mesom je “Fondue sud Bouillon”, koji je nastao u Aziji. Čovek iz Švajcarske je bio u poseti Kini, i jednom prilikom mu je posluženo jelo slično fonduu, s tim da je tečnost koja se koristila za kuvanje bila supa, po povratku u Švajcarsku je preneo vest švajcarskim kuvarima, i tako je nastao “Fondue sud Bouillon”.

Amerika – fondu sa čokoladom

Čokoladni fondu je  izum američkog kuvara poreklom iz Švajcarske i nastao je sredinom 20. veka.

Recept za fondu

za 6 osoba

Sastojci: 250gr Gaude, 250gr Edamer, 2 kašike skroba, 1 čaša belog vina, kockice hleba, 1 čen belog luka, 1 kašika limunovog soka.

Priprema: izrendati sir u posebnu posudu i umešati 2 kašike skroba. Posudu za kuvanje istrljati čenom belog luka i sipati belo vino i limunov sok. Na tihoj vatri kuvati, kada se pojave prvi balončići polako ubaciti rendani sir uz mešanje. Smanjiti temperaturu na mimimum i viljuškama umakati kockice hleba u rastopljeni sir.

U mešavinu mogu prema ukusu da se ubace i začinske biljke, a uz hleb mogu da se koriste i različite vrste povrća za umakanje.

Ukoliko nemate posudu, a imate gorionik, možete koristiti vatrostalnu ili zemljanu posudu. Ukoliko nemate gorionik možete improvizovati sa nekoliko svećica (5-6) i cigli iznad kojih možete postaviti rešetku iz rerne.

Pročitaj još:

Domaće raviole punjene kremastim filom: Savršena kombinacija za obrok!

Bilo da ih jedete u vidu bombona ili preliva, napravite KARAMELE po svom ukusu i to SAMI!

Recept iz kuhinje iskusne domaćice: Napravite pileći paprikaš koji će svi voleti!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Fondu, Stari hleb, Topljeni sir

Izvor:hrana pice price

U kom horoskopskom znaku je rođen vaš novi dečko? Saznajte odmah kakav je u krevetu!
Pitali ste advokata: Kako na sudu da dokažem da sam dalji srodnik?
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube