Bistrot je mali restoran koji servira tipičnu Francusku hranu. Ako idete u Pariz onda ćete ih naći mnogo.
Tamo se jede brzo, jer je hrana već gotova ili se može brzo pripremiti.
Od gotova jela se nađe na primjer Soupe à l’oignon, Quiche lorraine, Petit salé aux lentilles, Boeuf bourguignon, za deserte Tarte Tatin, Tarte aux pommes ili Mousse au chocolat.
Kralj svakog bistrot-a je sigurno Croque-Monsieur, neizbežan deo jelovnika.
Croque dolazi iz riječ zagristi, a Monsieur znači gospodin. Ako mislite da ništa ne znači, pa realno ni na Francuskom ništa ne znači. Zato se ne zna točno kako se taj naziv stvorio.
Croque-Monsieur (otprilike se izgovara krok-messie) je tost sa šunko, sirom i bešamel umakom. Napravite ovaj ukusni specijalitet i probajte još danas!

Foto: Profimedia
Potrebno je:
8 parčića tost hleba
200 grama šunke
200 grama kačkavalja npr.ementaler (ili bilo koji sir koji se lako topi)
Za bešamel:
400 mililitara mleka 2,8 %
40 grama glatkog brašna
40 grama putera
Prvo pripremite bešamel umak, puter stavite na laganu vatru dok se ne rastopi. Dodati brašno i mešati 1-2 minuta.
Dodati hladno mleko odjednom i stalno mešati, kad provri kuvati još minut.
Dodati so i biber po želji.
Croque-Monsieur:
Staviti malo bešamel umaka na svako parče hleba. Dodati šunku, pa rendani kačkavalj i prekriti parčetom hleba. Preko toga staviti još bešamel umaka, pa još rendanog kačkavalja. Dodati pola sira.
Zapeći u rerni.
Bon apetit!
Pročitaj još:
Uspešno ste se prijavili