Svakoj domaćici je važno da se jelo koje je spremila pojede, jer prazni tanjiri su znak da je bilo dobro.
Ali da bi goste i najbliže, tačnije najmlađe privolili da probaju vaše đakonije potrebno je da jelo lepo i izgleda.
Dosta se posvećuje pažnje dekoraciji jela, ali uglavno ta priča ostaje na lepim fotografijama u magazinima ili na televiziji, bez dodatnog objašnjenja.

Foto: Profimedia
Mi smo zamolile poznatog šefa sarajevske kuhinje, Nihada Memeledžiju da za čitateljke našeg portala otkrije neke „cake“ i pruži nam praktične savete za aranžiranje hrane.
– Mora neka kontra da se napravi u tanjirima. Vizuelni efekat je vrlo važan, iako mnogi ne stavljaju akcenat na to. Da bi sve izgledalo lepo i privlačno treba da se napravi neka drama. Svako jelo treba da se osveži bojom koja odudara od boje u tanjiru, ali da se ne pretera, ne sme da bude kiča. Da bi sve bilo kako treba valjalo bi da se ubaci taj umetnički momenat. Često koristim začin kopar, kao i rukolu, peršun ili mirođiju. Bosiljak je takođe dosta zahvalan. Svo to začinsko bilje zelene boje se jako dobro uklapa. Crvena boja podjednako dobro može da izgleda ukoliko je nema previše. Dinamika u tanjiru je ključ. Naizgled dosadno jelo, pogotovo meso, možete da razbijete kuglom kajmaka. Bela boja u ovom slučaju otvara apetit na prvi pogled. Ako je monotono i dosadno ne mami goste na jelo – savetuje Nihad.

Foto: Jakov Simović
Domaćice drage, igrajte se kako sa tanjirima, tako i sa jelom. Pustite mašti na volju i skrojite same svoju dekoraciju u tanjiru od koje zastaje dah.
Nadamo se da su saveti našeg sagovornika od pomoći.
Prijatno.
Pročitaj još:
Probala sam tufahije bez JABUKA i odmah tražila recept kuvaru! Probajte i vi ovaj bosanski desert
Jednostavna i slatka: Bajadera po bakinom receptu idealna za prazničnu trpezu!
Kaloričan ukoliko preterate, ali umerena doza OVOG putera čini čuda vašem organizmu
Uspešno ste se prijavili