Danas svet slavi Dan karamele, ali mi samo koristimo tu priliku da sa vama podelimo interesantne i lepe recepte. Ovaj dan ćemo da „iskoristimo“ za inspiraciju.
Dosta ljudi voli karamelu, bilo kao slatkiš bilo kao preliv, s tim u vezi ovde stavljamo jednostavan način da dođete do nje, uz samo malo truda.
Potrebno je:
200 ml slatke mlečne pavlake
200 grama šećera
20 grama margarina
Dve kašike vode
Prstohvat soli

Foto: Profimedia
Priprema:
Šećer i vodu grejte na umerenoj temperaturi dok se šećer ne istopi i postane karamelizovan. Obratite pažnju da ne dodajete druge sastojke dok vam šećer ne postane staklast i bez grudvica. Potrebno je da dobije crvenkastu boju. Sklonite sa vatre kada procenite da je baš takav, dodajte margarin i mešajte, zatim vratite na ringlu i dodajte slatku pavlaku i malo soli.
Sve to lepo izmešajte i neka se kuva na „tihoj vatri“ oko pet minuta.
Gustina karamele zavisi od dužine i jačine kuvanja. Ukoliko želite gušći preliv kuvajte na jačoj temperaturi i duže, obrnuto ukoliko želite redak krem.
Ovakva karamela je odlična kao preliv za sladoled, palačinke ili mafine, ali dobro će poslužiti i pri dekoraciji svečanih torti.
Prijatno!
Pročitaj još:
Kremasta prolećna poslastica: Kokosova torta kao simbol pravog uživanja!
Zbog ove poslastice se vredi ugojiti: Čokoladni kolač iz bakine kuhinje!
Žitarice za doručak? Obrok sa velikim DA ili namirnica koju bi trebalo izbegavati
Uspešno ste se prijavili