15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Alergični ste na neku hranu? Ovo su najbolji zamenski sastojci

Alergični ste na neku hranu? Ovo su najbolji zamenski sastojci

Aska logo
Aska
23. mart 2021. 10:00
U poslednje vreme, čini se da svako ima posebne potrebe u pogledu ishrane.
PODELI
F
T
G
P

Alergije na hranu, pre svega na gluten i laktozu do jednostavne ali važne želje da se jede zdravije, utiču na to da se u pripremi hrane često koriste zamenski sastojci.

Alergije na hranu utiču da se sve češće odlučujemo za neprerađeno voće, povrće ili žitarice i proteine jer prerađene namirnice mogu da sadrže dodatne soli, derivate šećera i hemijske aditive. Takođe, prisutan je i trend smanjenog unosa mesa ili odabira isključivo lokalno uzgajanog mesa i ribe.

Prateći te trendove kuvari se vraćaju osnovama i koriste više prirodnih sastojaka umesto unapred industrijski pripremljenih. Razlog je, naravno, vođenje računa o količinama natrijuma i šećera, što je važno za sve konzumente ali pre svega za one sa visokim krvnim pritiskom, problemima sa varenjem i dijabetesom, i kao za preventivnu brigu o deci.

Tako se umesto masti, ulja i putera koriste jabuka, avokado i kokosovo ulje. Od natopljenog i mlevenog indijskog oraha se može napraviti odlična zamena za teške kremove i mleko, sir i čak krem sir, u slatkim i slanim jelima. Kada je u pitanju kuvanje bez mesa koristi se umami povrće kao što su pečurke i karfiol – kao zamena za grilovano meso i odrezak.

Foto: Pixabay

Jaja spadaju u jedan od osam najčešćih alergena. Kao zamena za vezivna svojstva jaja u jelima se mogu koristiti čia semenke koje su nekoliko sati bile potopljene u vodi ili semenke lana kao i tapioka ili gustin. Ove smesa se može koristiti umesto umućenih jaja u jelima ili u pudingu i musu. Umesto pesto sosa, koji se pravi sa orašastim plodovima, koriste se mešavine svežeg bilja, belog luka, kiseline i ulja, bez pinjola ili oraha. Mogu se koristi semenke suncokreta kao zamena za orahe i kikiriki.

Stepen ozbiljnosti, kada je u pitanju alergija na gluten, kreće se od dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata do ekstremnih gastrointestinalnih problema, osipa i drugih alergijskih reakcija koje mogu trajati nedeljama i izazvati dugoročnu štetu. Zbog toga sve više kuvara pronalazi način da zameni gluten. Jedan od načina je da se jednostavno eliminišu sve prerađene stvari kao što su začini, gotovi sosovi i prelivi koji sadrže gluten. Čak i mesne prerađevine i sirevi mogu da sadrže gluten i druge alergene.

Kombinacija brašna i maslaca se može zameniti kukuruznim brašnom i vodom, a pire krompir se može koristiti za zgušnjavanje supe. Kao zamena za prezle se koriste kinoa i pirinčane žitarice.

Najvažniji zamenski sastojci:

  • Čia ili mleveno seme lana + voda = jaja
  • Natopljeni, usitnjeni indijski orah = krem
  • Hranljivi kvasac = parmezan
  • Nezaslađena jabuka i kokosovo ulje = puter
  • Prezrele banane, urme, suve šljive, slatki krompir ili bundeva = rafinirani šećer i tekstura za pečenje
  • Avokado = zdravo vezivno sredstvo za museve i kolače
  • Celer, pečurke ili citrusi = soli
  • Orašasti plodovi i brašna od orašastih plodova = sastojci za pečenje bez glutena
  • Kinoa ili pirinčane pahuljice = prezle bez glutena
  • Kukuruzni skrob + voda = roux
  • Pire krompir = zgušnjivač za supe

Pročitaj još:

Riznica zdravlja i ukusa: Sočne, mirišljave i slatke jagode

Kuvanje kao vrhunac hedonizma: Aromatična piletina sa rižotom

Majstor kuhinje objašnjava: Uz pomoć jednostavnih namirnica napravite vrhunske krmenadle

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
Alergija na hranu, avokado, Čia semenke, gluten
Pitali ste ginekologa: Da li je ranica na grliću materica prepreka za vantelesnu oplodnju
Zakon o istopolnim zajednicama i rodnoj ravnopravnosti u Srbiji ne bi trebalo da diskriminiše LGBT populaciju
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube